Diskusprolaps

Rygsøjlen består af ryghvirvler, ledbånd og mellemliggende båndskive kaldet diskus. En diskus består af en ring af bindevæv, der omslutter en geléagtig kerne. Ryghvirvlerne er placeret oven på hinanden med diskusskiverne imellem. Funktionen af diskus er, at den virker som støddæmpningen og sikrer rygsøjlens bevægelighed. En diskusprolaps er en udposning af den geléagtige kerne, som bryder igennem diskusskivens bindevævsring og ledbånd bagud mod rygmarvskanalen. Prolapsen kan trykke på rygmarven og nerverødder.

En diskusprolaps kan være smertefri. Hvis prolapsen medfører symptomer, skyldes det hovedsageligt, at den trykker på nerverødder, rygmarv eller lænderygmarvsforlængelsen.
Symptomer på nerverodstryk er nedsat kraft og lammelse af enkelte muskler samt føleforstyrrelser og udstrålende smerter i arme eller ben. Symptomer på rygmarvstryk kan give føleforstyrrelser, spasticitet i det område, der forsynes neden for rygmarvstrykket. Ved tryk på rygmarven kan der også være problemer med vandladning og afføring.

 

Nedslidning af ryg, nakke og skuldre

Mere info om emnet følger snarest.

Menstruationssmerter

Mere info om emnet følger snarest